Cenotvorbu neregulujme. Lidé na tom vydělají!

14. 03. 2017 5:22:57
Cenotvorba je u každého podnikatele naprosto zásadní strategické rozhodnutí. O tom, jak vysoko nastaví podnikatel ceny, totiž nerozhoduje pouze to, jak levně nebo draze dokáže danou službu vyrobit.

Do hry vstupují mnohé další faktory, na které se rádo a často zapomíná – objem odebraných služeb, potenciál dalšího obchodu, bonita a riziko nezaplacení... Všechny tyto faktory jsou naprosto zásadní. Veřejnosti bych to klidně prominul, ale politici, kteří si brousí regulační pera, by na to rozhodně zapomínat neměli.

Krásně se to ukazuje například v diskusi o cenách mobilních služeb. Snaha některých politiků omezit možnost zákazníků vyjednat si lepší ceny je naprosto zcestná právě proto, že do cenotvorby vstupují různé faktory, které mohou být pro významnou skupinu zákazníků pozitivní. Rozhodně nestačí zvolání, že nemáme rádi velké a úspěšné korporace. Odůvodnění příznivců zákazu individuálních cen vágním argumentem „Proč by si měl někdo, kdo chce nízké ceny, tyto ceny aktivně poptávat? Dejme mu je rovnou!“, se smějí i žáci na střední odborné škole.

Copak třeba majitel prodejny s obuví aktivně přemýšlí, kde a komu by měl slevit, když se mu v obchodě netrhnou dveře s platícími zákazníky? Určitě ne. Až když mu začnou zákazníci odcházet jinam, kde je zboží levnější nebo kvalitnější, začne se snažit. Aktivita na straně poptávky vždy následuje aktivitu na straně nabídky. A prodejen ve městě nemusí být sedmdesát. Stačí dvě.

A pak se nabízející mohou dokonce předhánět, aby poptávku uspokojili právě oni. Budou inovovat a obnovovat sortiment. Budou se snažit nastavit pro zákazníky co nejlepší podmínky, aby se lidé v obchodě cítili pohodlně. Budou se snažit nabídnout slevu každému, kdo přijde opakovaně, protože je přeci lepší mít pravidelného zákazníka než jednorázového návštěvníka. A dost možná i prodají obuv váženému občanovi s vysokou slevou – je to přeci chodící reference a navíc, když bude spokojený, přijde znova a koupí víc.

A že by se majitelé dvou prodejen domluvili na nastavili ceny stejně? S tím na mě nechoďte. Motivace každého z nich podvést toho druhého, o trochu slevit a přetáhnout všechny zákazníky do svého obchodu je tak velká, že se s vámi klidně vsadím, že majitelé prodejen budou spíše nepřáteli na život a na smrt než vysmátými kumpány v podnikání.

Konkurence bude fungovat do té doby, než přijde někdo, kdo řekne: „Boty musí stát 100 Kč, aby si je mohl dovolit každý.“ Pak se totiž začnou prodávat unifikované křusky, které dané ceny dost možná ani nedosahují. Pak začne byznys živořit. A pak se podnikatelé skutečně sejdou u jednoho stolu a řeknou si: „Jak my tohle přežijeme?“ Všichni ze zkušenosti víme, že jakékoliv pokusy státu regulovat ceny vedly vždy k pokřivení, nedostatku výroby a zastavení inovací.

Ač od sepsání Kapitálu uplynulo přes 150 let, základní pravidla se nezměnila. Kapitál se tvoří investicí. Investují jen ti, kteří věří, že se jim to vyplatí. Kapitalismus pak stojí na poznání, že tyto zdroje jsou vždy omezené a že tedy vše má svoji cenu. Ale cena není pro každého stejná. Ten, kdo se bez bot obejde, za ně nezaplatí skoro nic. Ten, kdo pracuje jako pošťák, potřebuje boty kvalitní a pohodlné – proto je ochoten do bot investovat daleko více. Jasně, zadarmo by je chtěl každý, vždyť co je jim do nějakého ševce, beztak si již vydělal dost...

Autor: Petr Koblovský | úterý 14.3.2017 5:22 | karma článku: 11.16 | přečteno: 389x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1578 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 229

Nekompromisní zastánce ekonomické svobody a panství práva. Advokát a ředitel Liberálního institutu. Studoval jsem na Harvard Law a Yale Law v USA a přednáším o ekonomii a morální psychologii. Často jsem překvapen, kolik věci se vymyká zdravému rozumu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...